previous arrow
next arrow
Slider

Nyugat-felvidéki vártúra

A „Határtalanul” program keretében a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola 40 diákkal és 3 kísérő pedagógussal három napos felejthetetlen, programokban gazdag kiránduláson vehetett részt. A programot és az ellátást a Csillagösvény Utazási Iroda szervezte.

A Felvidék műemlékekben, várakban és kastélyokban gazdagabb tájain kirándultunk, és megismerkedtünk a zoboraljai, szórványlétbe szorult magyarság hagyományainak, kultúrájának utolsó őrzőivel. Megismerkedtünk a legjelentősebb nyugat-felvidéki várakkal, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország épségének védelmében. Komoly múltra visszatekintő városokat is meglátogattunk, melyek egyetemes jelentőséggel bírtak hazánk iparának, kultúrájának és polgárosodásának fejlődésében.

Első nap a hosszú utazás után megérkeztünk Pozsonyba, itt meglátogattuk a koronázásoknak helyt adó Szent Márton Dómot, ahol rendhagyó történelemóra keretében megismertük a koronázási ékszerek és a Magyar Királyság koronázási székhelyének történetét. Történelmi ismereteinket az Óvárosban tett sétával mélyítettük el.

Dévényben megtekintettük a várat, amelyből gyönyörű panoráma tárult elénk.

Este megérkeztünk Alsóbodokra, a finom vacsora után elfoglaltuk szállásunkat a Paulisz Rancson.

 

Második napon reggel meglátogattuk a helyi 1-4. osztályos Magyar Tannyelvű Alapiskolát, ahol átadtuk a kis diákoknak az ajándékcsomagot. Nagyon örültek a magyar nyelvű mesekönyveknek, a labdáknak és a társaságunknak is.

Ezután Nagytapolcsány várát látogattuk meg, egy rövid séta után nagyszerű kilátás tárult elénk.

Nyitrára utaztunk, ahol a Nyitrai Püspökvár volt utunk következő állomása. A Szent Emmerám székesegyház a legrégebbi egyházmegyei templom a Felvidéken. Idegenvezetőnk rengeteg érdekes történetet mesélt nekünk.

A mai nap legkomolyabb túrája állt előttünk, hiszen felgyalogoltunk az 514m magasan fekvő Gímes várához. A középkori vár nagy kiterjedésű maradványai között sétáltunk, amelyeket most próbálnak megmenteni a további állapotromlástól. A várból elképesztő panoráma tárult elénk, amiért megérte ilyen hosszú úton feljönni.

A fárasztó túra után visszamentünk a szállásra, ahol már jól esett a vacsora és a pihenés.

 

Kirándulásunk utolsó napján reggeli után indultunk Selmecbányára, ahova nagyon szerpentines úton jutottunk fel, többen most jártak először ilyen meredek utakon. Idegenvezetőnk nagyon profi módon érdekes történetekkel, énekkel, viccekkel terelte el a gyerekek figyelmét a kanyargós útról. A városba érkezve először az Újvár épületét tekintettük meg, majd a Szentháromság-térre igyekezve elsétáltunk a Szent Katalin templom mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén. Megtekintettük a középkori templomból erőddé alakított Óvárat, amelynek udvarán az 1848-49-es szabadságharc emlékműve látható. Sétáltunk a városban a bányajáratok felett és néhány lejáratot is megnéztünk.

Utunk utolsó állomása Léva vára volt, ahol a Barsi Múzeum gazdag gyűjteményét tekintettük meg. Az állandó kiállítás mellett az időszakos Mackó-kiállítás is nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Hazafelé indulva Komáromnál léptük át a határt, majd este 9 óra után érkeztünk haza Nagyatádra.

 

Nagyon tartalmas, informatív kirándulás volt. A tanulók többször is rácsodálkoztak, hogy azokon a helyeken járnak és azokat az épületeket, várakat láthatják, amelyekről történelemből már tanultak. Idegenvezetőnk Brogyányi Mihály nagyon nagy tudású, minden téren tájékozott, figyelmes segítőnk volt az út során. Hallottunk tőle a magyar kultúra minden területéről érdekességeket és azt gondolom, hogy a gyerekek számára igazán élménydús kirándulást sikerült lebonyolítanunk.