previous arrow
next arrow
Slider

Nyugat-felvidéki vártúra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a „Határtalanul!” program keretében nyílt pályázatot hirdetett 2018-ban is a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

A „Határtalanul!” program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Ezt a lehetőséget megragadva pályáztunk és nyertünk. Így a „Határtalanul!” pályázat keretében 7. évfolyamos gyermekeik 3 napos ingyenes kiránduláson vehettek részt Szlovákiában. Az utazást a Csillagösvény Utazási Iroda szervezte, kísérő pedagógusainkkal (Horváth Attiláné, Petrovics Szilvia, Svégel Beáta) közreműködve.

Felvidék műemlékekben, várakban és kastélyokban gazdagabb tájain kirándultunk és megismerkedtünk a zoboraljai, szórványlétbe szorult magyarság hagyományainak, kultúrájának utolsó őrzőivel. Megismerkedtünk a legjelentősebb nyugat-felvidéki várakkal, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország épségének védelmében.

  • Léván megtekintettük az igen gazdag Barsi Múzeum kiállítását.
  • Meglátogattuk a selmecbányai Óvárat, amelynek udvarán megkoszorúztuk az 1848-49-es honvédemlékművet.
  • Kirándultunk Gímes várához, amely a Forgách nemesi família birtoka volt évszázadokon keresztül.
  • Meglátogattuk a nyitrai püspökvárat.
  • A nagytapolcsányi várhoz is ellátogattunk, mely a középkortól a Rákóczi-szabadságharcig a környék központja volt.
  • Pozsonyban megtekintettük a gótikus Szent Márton koronázó templomot.
  • A dévényi várhoz látogattunk, mely a középkorban Magyarország nyugati kapuja volt.

Szállásunk Alsóbodokon a Paulisz Rancs-on volt, kényelmes hálóterekkel, közösségi helyiségekkel. Naponta reggelit és kétfogásos vacsorát a szálláson, napközben tartalmas hidegcsomagot kaptunk. A kényelmes és biztonságos utazást az utazási iroda szervezte.

A pályázat fedezte az utazás, szállás, étkezés, utasbiztosítás, a pályázatban szereplő programok belépőinek és az idegenvezető költségét.

Nagyon tartalmas, informatív kirándulás volt. A tanulók többször is rácsodálkoztak, hogy azokon a helyeken járnak és azokat az épületeket, várakat láthatják, amelyekről történelemből már tanultak. Idegenvezetőnk Brogyányi Mihály nagyon nagy tudású, minden téren tájékozott, figyelmes segítőnk volt az út során. Hallottunk tőle a magyar kultúra minden területéről érdekességeket és azt gondolom, hogy a gyerekek számára igazán élménydús kirándulást sikerült lebonyolítanunk.

 

 ---------------

A „Határtalanul” program keretében a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola 40 diákkal és 3 kísérő pedagógussal három napos felejthetetlen, programokban gazdag kiránduláson vehetett részt. A programot és az ellátást a Csillagösvény Utazási Iroda szervezte.

A Felvidék műemlékekben, várakban és kastélyokban gazdagabb tájain kirándultunk, és megismerkedtünk a zoboraljai, szórványlétbe szorult magyarság hagyományainak, kultúrájának utolsó őrzőivel. Megismerkedtünk a legjelentősebb nyugat-felvidéki várakkal, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország épségének védelmében. Komoly múltra visszatekintő városokat is meglátogattunk, melyek egyetemes jelentőséggel bírtak hazánk iparának, kultúrájának és polgárosodásának fejlődésében.

Első nap a hosszú utazás után megérkeztünk Pozsonyba, itt meglátogattuk a koronázásoknak helyt adó Szent Márton Dómot, ahol rendhagyó történelemóra keretében megismertük a koronázási ékszerek és a Magyar Királyság koronázási székhelyének történetét. Történelmi ismereteinket az Óvárosban tett sétával mélyítettük el.

Dévényben megtekintettük a várat, amelyből gyönyörű panoráma tárult elénk.

Este megérkeztünk Alsóbodokra, a finom vacsora után elfoglaltuk szállásunkat a Paulisz Rancson.

 

Második napon reggel meglátogattuk a helyi 1-4. osztályos Magyar Tannyelvű Alapiskolát, ahol átadtuk a kis diákoknak az ajándékcsomagot. Nagyon örültek a magyar nyelvű mesekönyveknek, a labdáknak és a társaságunknak is.

Ezután Nagytapolcsány várát látogattuk meg, egy rövid séta után nagyszerű kilátás tárult elénk.

Nyitrára utaztunk, ahol a Nyitrai Püspökvár volt utunk következő állomása. A Szent Emmerám székesegyház a legrégebbi egyházmegyei templom a Felvidéken. Idegenvezetőnk rengeteg érdekes történetet mesélt nekünk.

A mai nap legkomolyabb túrája állt előttünk, hiszen felgyalogoltunk az 514m magasan fekvő Gímes várához. A középkori vár nagy kiterjedésű maradványai között sétáltunk, amelyeket most próbálnak megmenteni a további állapotromlástól. A várból elképesztő panoráma tárult elénk, amiért megérte ilyen hosszú úton feljönni.

A fárasztó túra után visszamentünk a szállásra, ahol már jól esett a vacsora és a pihenés.

 

Kirándulásunk utolsó napján reggeli után indultunk Selmecbányára, ahova nagyon szerpentines úton jutottunk fel, többen most jártak először ilyen meredek utakon. Idegenvezetőnk nagyon profi módon érdekes történetekkel, énekkel, viccekkel terelte el a gyerekek figyelmét a kanyargós útról. A városba érkezve először az Újvár épületét tekintettük meg, majd a Szentháromság-térre igyekezve elsétáltunk a Szent Katalin templom mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén. Megtekintettük a középkori templomból erőddé alakított Óvárat, amelynek udvarán az 1848-49-es szabadságharc emlékműve látható. Sétáltunk a városban a bányajáratok felett és néhány lejáratot is megnéztünk.

Utunk utolsó állomása Léva vára volt, ahol a Barsi Múzeum gazdag gyűjteményét tekintettük meg. Az állandó kiállítás mellett az időszakos Mackó-kiállítás is nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Hazafelé indulva Komáromnál léptük át a határt, majd este 9 óra után érkeztünk haza Nagyatádra.

 

Nagyon tartalmas, informatív kirándulás volt. A tanulók többször is rácsodálkoztak, hogy azokon a helyeken járnak és azokat az épületeket, várakat láthatják, amelyekről történelemből már tanultak. Idegenvezetőnk Brogyányi Mihály nagyon nagy tudású, minden téren tájékozott, figyelmes segítőnk volt az út során. Hallottunk tőle a magyar kultúra minden területéről érdekességeket és azt gondolom, hogy a gyerekek számára igazán élménydús kirándulást sikerült lebonyolítanunk.

További képek a galériában ...