previous arrow
next arrow
Slider

Szent László, Somogy megye Védőszentje, és a Hunyadiak Nyomában

A „Határtalanul” program keretében a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és AMI 40 hetedik osztályos  diákkal és 4 kísérő pedagógussal négy napos, felejthetetlen, programokban gazdag kiránduláson vehetett részt. A programot, az utazást és az ellátást a Hermész Utazási Iroda szervezte.

Cél: A Somogyi Egyházmegye védőszentjének, Szent László életének útját, nyomait, legendás emlékeit kutattuk a Partiumban, megismerve Erdély rejtett kincseit, néprajzi, építészeti és történelmi hagyatékát. A Hunyadiakra emlékeztünk, meglátogatva családi fészküket, szülő házukat, nyughelyüket.

1. nap: Hajnali 05.00 órakor indultunk az iskola parkolójából miután érzékeny búcsút vettünk szüleinktől. Folyamatos buszozást (néhány kötelező és „rendkívüli” megálló beiktatásával) követően a vártnál jóval később megérkeztünk Nagyváradra. A város neve egybe forrt alapítójával, Szent Lászlóval. Azok a bizonyos ökrök Somogyvárról ide hozták halott királyunk tetemét, melyet a nagyváradi vár őriz számos másik királyunkkal és királynőnkkel együtt. Felfedeztük az ötszögletű várat. Szent László hermáját megtekintettük a róla elnevezett székesegyházban. Megtekintettük lovas szobrát, és egy tanulónk tolmácsolásában Arany János balladájával emlékeztünk a lovagkirályra.

Útközben Mezőtelegden a gótikus stílusú református templomban Szent László legendát ábrázoló freskóit tekintettük meg, valamint a templom és a freskók történetét hallgattuk meg a helyi lelkész előadásában. Nagyon érdekes, színes elbeszélést hallhattunk.  Késő este értünk Torockóra, ahol elfoglaltuk szállásunkat, majd megvacsoráztunk.

Szállásunk:

Szállás: Torockón Sziklakert Panzió - Családi panzió, 2-4 ágyas szobák, 517610 Torockó, Felső u. 245. Vendéglátónk: Kovács Zoltán, ellátás: vacsora, reggeli, csomagolt ebéd.

2. nap: A reggelit követően a Tordai sóbányába ereszkedtünk le, ami már sóbányaként nem üzemel, hanem gyönyörű sóbányászati múzeumként várja látogatóit, számtalan kiállított eszközzel, képpel, használati, bányászati tárgyakkal. Óriási aknákban folyt a kitermelés, melyeket megtekinthettünk, sőt kettő gyomrába is leereszkedhettünk. („József’, a „Terézia” és az „Antal” aknában folyt kitermelés.)

Útközben megálltunk a Szent László forrásnál, majd lovagkirályunk lovának patkónyomát őrző Tordai-hasadékhoz utaztunk.

 

A hasadékhoz egy kimerítő túrát tettünk, elcsodálkozva a táj szépségében, a benne megbúvó patakban Szent László érméiből is találtunk néhányat.

 

 

Kolozsváron egy másik nagy királyunk, Mátyás az igazságos emlékeit kerestük fel, így meglátogattuk Hunyadi Mátyás király, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem szülői házát is. Megtekintettük még a város jelentősebb műemlékei közül a legnevezetesebbeket, így a Szent Mihály-templomot, előtte Fadrusz János Mátyás szobrát.

Szállás és vacsora Torockón.

3. nap: A reggelit követően az egykori bányászvárossal, jelenleg Erdély legnyugatibb székely végvárával, és talán egyik legszebb falujával, Torockóval ismerkedtünk meg. Idegenvezetőnk segítségével találkoztunk a helyi általános iskola hasonló korú tanulóival, akik eleinte kicsit idegenkedve fogadtak bennünket, néhány perc elteltével azonban barátságos beszélgetés alakult néhányak között.  

Ezután utaztunk Nagyenyedre, ahol körbejártuk a várat, illetve a világhírű Bethlen Gábor Kollégiumba látogattunk és megkoszorúztuk a kollégium falán elhelyezett emléktáblát. Az épület homlokzatán több márványtáblán a híres diákok névsora olvasható, valamint egy emléktáblát is találtunk, melyet Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére állítottak.

Ezt követően Torockószentgyörgy várát vívtuk meg. A vár az Árpádházi királyok idejéből az Ákos nemzetséghez tartozó Thoroczkay család történetével fonódik össze a XIII. századtól.  Később meglestük, hogyan készül a szentgyörgyi juhsajt. ezután a megfáradt csapattal „könnyű” túrát tettünk a Székelykőre, ahol jellegzetes formája miatt, a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap. Miután felkel, hirtelen eltűnik az 1129 m magas Székelykő mögé, és aztán ismét megjelenik.

Szállás és vacsora Torockón

4. nap: A reggeli elfogyasztását és az összepakolást követően elbúcsúztunk Torockótól, és Gyulafehérvárra látogattunk, ami Erdély ősi történelmi fővárosa, a Gyulafehérvári főegyházmegye (korábbi nevén Erdélyi egyházmegye) székhelye, egyúttal a román ortodox egyház erdélyi székvárosa. Ma municípiumként Fehér megye székhelye. Meglátogattuk, körbejártuk a város nevezetes épületeit, az érseki székesegyházat a 13. században épült, az erdélyi fejedelmek temetkezési helye, 1991-től érseki központ. Benne ma is láthatók a Hunyadiak síremlékei, ahol koszorút helyeztünk el, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Altemplomában erdélyi fejedelmek és püspökök egész sora nyugszik.

Meglátogattuk a székesegyház szomszédságában álló, az erdélyi fejedelmek egykori 15. századi palotáját(jelenleg felújítás alatt) II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 135 éves évfordulója alkalmából (II. Rákóczi Ferenc emlékév – 2019.), valamint az ortodox székesegyházat.

Gyulafehérvárról Vajdahunyadra utaztunk tovább.

Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, és a történelem során több átalakítást végeztek. A lenyűgöző gótikus várkastély, Mikszáth Kálmán szavaival élve a "várak királya". A Vajdahunyad városa fölé emelkedő dombon büszkén trónoló sasfészek hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek és hányatott sorsú családokét is. Megtekintettük a várban kiállított tárgyakat, a pincében kialakított várbörtönt.

 

Vajdahunyad után buszra szálltunk, és elindultunk haza, Nagyatádra. Késő este (éjfél körül) érkeztünk meg egy hosszú, fárasztó, utazást követően, teli élményekkel.

Nagyon tartalmas, információval, érdekességgel teli kirándulás volt. A tanulók többször is rácsodálkoztak, hogy azokon a helyeken járnak és azokat az épületeket, várakat láthatják, amelyekről történelemből már tanultak. Idegenvezetőnk Lovász Attila nagyon tapasztalt, minden téren tájékozott, fiatal, türelmes, figyelmes segítőnk volt az út során. Hallottunk tőle a magyar történelem és kultúra minden területéről érdekességeket és azt állíthatom, hogy a tanulóink számára igazán élménydús, tanulságos kirándulást sikerült lebonyolítanunk.

KÖSZÖNJÜK A SZÉP ÉLMÉNYEKET!